Monday, 20 May 2013

Indeks Glisemik & Diet Anda..


Indeks glisemik atau  glycemic index (G.I) ialah ukuran kadar gula dalam darah selepas mengambil sesuatu jenis makanan..Makanan yang tinggi indeks glisemik adalah makanan yang cepat dicerna dan diserap oleh badan kita sehingga meningkatkan kadar gula dalam darah..dan membuatkan kita mudah rasa lapar..Pesakit diabetis harus elak makanan yang tinggi indeks glisemik..Makanan yang tinggi indeks glisemik tidak digalakkan diambil dengan kuantiti yang banyak kerana akan mengundang obesiti, kolesterol tinggi dan diabetis...
Makanan yang mengandungi nilai G.I yang rendah mengalami proses penyerapan dan pencernaan lebih lambat, kadar glukosa dan insulin akan dilepaskan secara perlahan lahan..Ia juga akan membuatkan kita rasa kenyang yang lama, secara automatik boleh mengurangkan berat badan..dan menjaga kesihatan...


Kat bawah ni, senarai makanan dan nilai indeks glisemik...
Untuk pengetahuan semua ESP juga termasuk dalam indeks glisemik rendah iaitu 39 aje...





Foods
G.I
Serving Size
Peanuts
14
113g
 Bean Sprouts
25
1 cup (104g)
Grapefruit
25
½ large (166g)
Low fat yogurt
33
1 cup (245g)
Apple
38
1 medium 138g
Spaghetti
42
1 cup (140g)
Carrots
47
1 large (72g)
Oranges
48
1 medium (131g)
Bananas
52
1 large (136g)
Snicker Bar
55
113g
Brown rice
55
1 cup (195g)
Honey
55
1tbsp (21g)
Oatmeal
58
1 cup (234g)
Grape
59
120g
Ice cream
61
1 cup (72g)
Macaroni & cheese
64
1 serving (166g)
Raisins
64
1 small box (43g)
White rice
64
1 cup (186g)
Sugar (sucrose)
68
1tbsp (12g)
White bread
70
1 slice (30g)
Watermelon
72
1 cup (154g)
Popcorn
72
2 cups (16g)
Baked potato
85
1 medium (173g)



Indeks Glisemik Rendah
55 dan ke bawah










Indeks Glisemik Sederhana
56 hingga 69











Indeks Glisemik Tinggi
70 ke atas




*G.I --> Glycemic index

No comments:

Post a Comment